2020. április 22.

Csigastratégia?!



„Nincs erősebb hadsereg a világon, mint egy eszme, amelynek eljött az ideje”
 (Victor Hugo)


Sokan szeretik ezt az idézetet. Én is. De én sokszor mondogatom az ellenkezőjét is: Nincsen elkeseredettebb szélmalomharc, mint küzdeni egy eszméért, aminek még nem jött el az ideje! Keservesen megtanultuk ezt a történelemből. Ha nem tart még ott az emberiség, azaz ha nem áll még azon a -> tudati szinten, ami egy eszme megvalósításhoz szükséges, akkor nemhogy nem megy, de egyenesen káros is ez a küzdelem. Amin viszont mindig érdemes dolgozni, aminek mindig ott az ideje, akárhol is araszolunk a történelemben, az az, hogy emeljük a tudati szintünket. Ezzel valóban lehetővé tesszük, hogy elérjük, amit elméletben kitaláltunk, amire vágyunk. Ezért is választottam a blog mottójának Daniel Quinn üzenetét. (És ezért is kezdtem sci-fit is írni, mert a fejemben már ott van ennek a jövőnek a víziója – -> A Falu - ökoutópia, és már nagyon-nagyon szeretnék akkor és abban a világban élni. A valóságban sajnos még messze vagyunk tőle. Hogy mennyire messze, az más kérdés, és az csakis rajtunk áll!)

Szóval csigastratégia, azaz úgy is mondhatnám, hogy: Lassan járj, tovább érsz (és élsz)! Hát ezért a csiga. Többek között. Merthogy ez a mondás sokkal többet sejtet, mint elsőre gondolnánk. Sőt, egyenesen ezen állhat vagy bukhat a jövőnk, a BOLDOGulásunk. (Ami értelemszerűen magában rejti nemcsak a túlélést, de a minőségi életet és a boldogságot is.)
Nagyon sok téma tartozik ide, de azért néhány kulcsszó: nemnövekedés, melyet a francia politikai mozgalom után csigastratégiának is neveznek (megint csiga :-), környezetvédelem és fenntarthatóság, érzelmi intelligencia, kommunikáció, valódi életkészségek, alternatív oktatás, permakultúra, önellátás, önrendelkezés, EGÉSZség, ÉPítés, és ami mindezekhez nélkülözhetetlen tudatosodás és szemléletváltás. És nem utolsó sorban humor: Mert attól, hogy valami vicces, még nem komolytalan!
Ebben a blogban és a hozzá tartozó -> Facebook oldalon,, csoportban és a készülő -> Csigastratégia honlapon ezekről a témákról lesz szó. Nemcsak elméletben – habár a tudás és az információ sem lebecsülendő –, de a gyakorlatban is: ötletekkel, hasznos praktikákkal, technikákkal. Azon túl, hogy szeretnénk a célt vonzóvá tenni, azon vagyunk, hogy segítsük az oda vezető utat is. Természetesen együtt: hiszen sok-sok ember szakértelmére és elhivatottságára van szükség.

Az út nem kitaposott, de nem is járhatatlan. Csak rá kell lépni, és – buktatók, kacskaringók és egy-egy zsákutca a labirintusban ide vagy oda – kitartóan araszolni rajta.

Érdekes és izgalmas uta(zás)t, és csodás célba érést kívánok minden megfontoltan haladó, de lelkes és kitartó csigának :-).

Fotó forrása: Rakesh Permaculture
A fotóhoz:
Destruktív kultúra: „Nem tehetek semmit, így minden marad a régiben.”
Fenntartható kultúra*: „Felelősséget vállalok, és jobb jövőt teremtek mindannyiunk számára.”
(*A permakultúra szónak nincsen igazán jó magyar megfelelője. Ami a gazdálkodás részét jelenti, leginkább önfenntartó biogazdálkodásnak szokták fordítani, de a fogalom sokkal tágabb jelentést takar. Lesz még róla szó bőven. Addig is röviden -> SzuperMA honlapon


Hamarosan jön:
-> Válságról, pánikról és az elmaradhatatlan koronavírusról (Koronamester 01.)
-> Elvesztettem a fonalat! Mit tegyek? (Válságkezelés 01.)
-> A kicsi szép, azaz vigyázz mit kívánsz, mert megkapod!
-> Miért pont csiga, és mi az a csigastratégia?