2020. április 22.

Nomen est omen, avagy használati útmutató a bloghoz


„Van, aki nem tud, és nem tudja, hogy nem tud. Ő együgyű, hagyjátok!
Van, aki nem tud, és tudja, hogy nem tud. Ő tudatlan, tanítsátok!
Van, aki nem tud, és azt hiszi, hogy tud. Őt kerüljétek!
Van, aki tud, de nem tudja, hogy tud. Ő alszik, ébresszétek fel!
Van, aki tud, és tudja, hogy tud. Ő bölcs, kövessétek!”
(hindu bölcsesség)



Útikalauz elveszetteknek, változáskeresőknek, világmegmentőknek:
azaz mindazoknak, akik szeretnének kimászni a válságból
és egy jobb világot teremteni

 

Nomes est omen, avagy miért született ez a blog?

 

Vajon miért adja valaki írásra a fejét, holott ez rengeteg időt vesz igénybe, és a bestseller- vagy celebírók, és persze néhány valóban tehetséges, ismert író kivételével ez egyet jelent a „penniless writer” életformával?
    Hát leginkább azért, mert már-már mániákus vágyat érez arra, hogy kiírja magából a gondolatait és az érzéseit, és megossza ezeket másokkal. Az én esetemben ez társul egy másik belső kényszerrel is: a tanítás iránti olthatatlan elkötelezettséggel. Ez részben családi örökség, apai ágon sok a tanító, részben egyfajta nomen est omen. A Mónika név egyik jelentése ugyanis: tanító. Így hát ezt teszem egész életemben: írok és tanítok. Szinte mindegy is, hogy miről (srtresszkezeléstől a vályogépítésig) és milyen formában (szakmai előadástól a novelláig), csak valami érdekes és hasznos dolog legyen. A témák látszólag különfélék, összefüggés nélküliek, de csak látszólag. Mert az évek során a szálak szépen összeértek, a puzzledarabkák összeadódtak, és kirajzolódott a teljes KÉP: Egy csodás, alternatív élet víziója, amely már csak arra vár, hogy megvalósítsuk. Ha úgy tetszik a KÉPzelet teremtő erejére bízzuk.

 
The penniless writer - Moulin Rouge
    Ez KÉP a Csigastratégia. Levelek, naplórészletek, gondolatébresztő esszék és rövidke írások, ötletszösszenetek, konkrét, „terápiás”, önsegítő/öngyógyító módszerek, képekbe sűrített üzenetek és végül, de nem utolsósorban szépirodalmi írások spontán, de mégis rendszerbe foglalt szövedéke, a szigorú tanítónénis stílustól a humoron keresztül a szórakoztatásig, történetmesélésig: a játszva tanítás nem titkolt szándékával.
    És hogy kiknek? Hát bárkinek, akit valamelyik írás megfog, de leginkább a címben is megjelölt útkeresőknek és úttörőknek, vagy ahogy Izmael, a kedvenc gorillám mondaná:

„Tanár tanítványt keres.
Határozott vágy a világ megmentésére elengedhetetlen.”


A tudás alázatot követel!


Visszatérve a bevezető idézetre: én egész életemben tanulok, mert mindig úgy érzem, hogy minél mélyebbre ástam magamat valamiben, annál több, még mindig felfedezetlen rejtéllyel találom magam szemben. Mint egy fraktál, amely kifelé is végtelenül terjed, akárcsak az univerzum, és befelé is, a mikrovilágba. Ez a felfedező út nagyon izgalmas, és lelkesen osztom meg másokkal az út során szerzett tanulságokat, tudást, tapasztalatokat, abban a reményben, hogy másoknak is hasznára válik és örömüket lelik benne.

    Olvasd nyitottsággal és élvezettel az írásaimat, de nem gond, ha valamivel nem értesz egyet, ha valami neked nem működik. Válogass nyugodtan az ötletekből vérmérsékleted szerint. Ha valami nem válik be, ne csüggedj, próbálj ki egy másikat. Miután találtál olyanokat, amelyek segítettek, akár vissza is térhetsz azokhoz is, amelyek elsőre nem mentek. Ha már beindultak a dolgok, minden könnyebb lesz, meglátod. Persze az is lehet, hogy valamelyik egyszerűen nem a te utad. A cél a lényeg. Az odavezető út sokféle lehet. Ha pedig pillanatnyilag éppen eleged van a „szóleckékből” és lazítanál: olvass el egy novellát, könyvfejezetet.

A Csigastratégia blog részei


I. Csigastratégia blogbejegyzések:
Maga a fősodrás, a gondolatébresztő esszék és rövidke írások, ötletszösszenetek, konkrét, „terápiás”, önsegítő/öngyógyító módszerek, képekbe sűrített üzenetek.

II. Szépirodalmi, sci-fi írások:
-> Angyalhegy utópia: Ökofaluregény négy felvonásban;
-> Földbéli krónikák (többnyire ;-): Tudományos-fantasztikus novellák és egyéb szösszenetek, illetve a
-> Levelek csemetémnek: Ez a szívemnek különösen kedves és fontos írásgyűjtemény, amelyet az a szándék indított útjára, hogy a gyermekemnek elmondjam mindazt, amit mint szerető édesanya nagyon szeretnék, azaz a sok-sok év alatt szerettem volna elmondani, de valahogy nem igazán sikerült, vagy nem a vágyott eredményre vezetett.

III. Kacsaringók és a SzuperBlog:
-> Kacskaringók a szabadság felé vezető úton: Naplóregény a szupervályog hazai bevezetésének és a Szivárvány Falu kezdeményezés megalakulásának, sikereinek és kudarcainak tanulságos története.
-> SzuperBlog: Részben átfed a Kacskaringók regénnyel, kiegészítve egy sor később keletkezett naplóbejegyzéssel, egészen eddig az időpontig, azaz a Csigastratégia megszületéséig.

Olvasnivaló, filmek:
Ajánló, ízelítő (a teljesség igénye nélkül és szubjektív válogatás alapján) mindazokból a művekből, amelyek engem inspiráltak, és amelyekre úgy tekintek, mint az én folyamatosan bővülő alapkönyvtáramra. Úgy is szoktam fogalmazni, hogy ez az én túlélő tudásbázisom, vagy még inkább (mivel a túlélő kifejezést nem szeretem) ez az a gyűjtemény, amelyet magammal vinnék, ha egy lakatlan szigetre kellene költöznöm, és élnem életem hátralévő részéig.

 

Néhány dolog, hogy könnyebb legyen eligazodnod, és még hatékonyabb legyen a haladás


Címkék: Nagyon sok a téma, és az írás időigényes dolog, ahogy az is, hogy az ember összeszedje a gondolatait és a háttéranyagokat. Számos téma csak később fog előkerülni, pedig nagyon is összefüggenek, és nem könnyű eldönteni, hogy melyiket vegyem előre. Néha adja magát valami aktualitás, néha pedig az ihlet sarkall írásra, az éppen felbukkanó gondolat egy-egy dologgal kapcsolatban. Ez végül is nem egy tankönyv, inkább afféle tudatos naplóféle, így a személyes élmény és a történet/történelem adják azt a hátteret, amelyre a mondanivaló egyes darabkái felkerülnek, mint a puzzle kockák a kirakós játékba. Igaz, hogy így nehezebb átadni a dolgokat, mint szépen felépítve, logikus sorrendben, ahogy egy tankönyvben, ismereterjesztő előadásban tenném, de hát ez az ára annak, hogy így színesebb, szórakoztatóbb a tanítás/tanulás. És bízom benne, hogy lépésről lépésre összeállnak a fejezetek egy kerek egésszé. Mindenesetre az írásokat címkékkel fogom ellátni (a Facebookon #-gel is), amelyek alapján könnyebb lesz eligazodni, témák szerint keresni.

Volt vagy lesz róla szó: Pl. -> Permakultúra. Így jelölöm a szövegben azokat a témákat, amelyekről már írtam vagy írni fogok. Ha nem nyílik meg a link, akkor érdemes rákeresni a címek és a címkék között. Nagyon sok munka lenne ugyanis visszamenőleg minden helyen aktívvá tenni a linket, amikor sorra került az adott írás. Ha nem találtad a keresett utalást/írást, és érdekel, írd fel magadnak, és később keress újra rá. 
    Lesznek olyan bejegyzések, amelyeket csak a Facebook oldalra/csoportba teszek ki. Ezek inkább csak szösszenetek, híradások, események, figyelemfelhívó jegyzetek, amelyeket gyorsan meg akarok osztani, és nincsen idő bővebben kifejteni. A blogot főleg a részletesebb kifejtésre, hosszabb lélegzetű gondolatokra szánom.

Csigastratégia Facebook oldal és csoport: A Facebook oldal a kommunikációra, híradásra, interaktív, képi megjelenítésre alkalmasabb, ezért jól kiegészíti a blogot. Ott leszek híradással az új blogbejegyzésekről is. A csoport pedig arra szolgál, hogy mások is megírhassák az ötleteiket, tapasztalataikat, gondolataikat, hogy megosszuk a sikereket, kudarcokat, és tanuljunk egymástól.

Korábbi írások, források: Érdemes böngészni a régebbi írásaim között is. Igaz, némelyiket már sok-sok éve „vetettem papírra”, és azóta változott a világ és én is, de még mindig sok hasznos, érdekes vagy inspiráló gondolatot találhatsz bennük, lásd -> SzuperBLog, -> Kacskaringók naplóregény. Végül van egy sor információ a honlapjainkon: -> Szupervályog & Permakultúra, -> VáltozásOK és a többi Facebookos oldalunkon is: -> SzuperMA a Facebookon.


Jó olvasást és fejlődést!