…a SzuperMA


"Minden ember orvos és építő is egyben, aki képes arra,
hogy meggyógyítsa önmagát, és felépítse a hajlékát a saját maga számára."
(Nader Khalili)


Hát ez meg mi?! A -> Szupervályog & Permakultúra Műhely elnevezésből kanyarítottuk a mozaikszót, amely a kezdeményezésünk nevét takarja. Bár ez egyelőre még inkább csak egy „szuper holnap”-ot rejt magában… Az elmúlt évek során ugyanis elkezdtük felcsipegetni (néha habzsolni :-) annak a tudásnak és gyakorlati készségeknek a morzsáit, jó esetben az egyes fogásait, amelyek a szabad és a rendszertől független (off grid) − no és persze a fenntartható, tudatos és egészséges − életformához szükségeltetik. Mi tagadás, ez akkora falatnak bizonyul(t), hogy majdnem a torkunkon akadt, de nem csüggedünk. Kacskaringós út ez, de – szerintünk – jó felé vezet.

  • Csigastratégia, azaz nemnövekedés, és minden, ami velejár;
  • szupervályog /zsákvályog ÉP-építés és organikus építészet (ház- és kertépítés);
  • egészséges táplálkozás, biogazdálkodás és permakultúra;
  • környezettudatos háztartás és hulladékkezelés, a tervezett elavulás és a forrásokkal való visszaélés, illetve a szemétgyártás megakadályozása;
  • szelíd, megújuló energiák, illetve önfenntartó és felelős vízgazdálkodás;
  • alternatív oktatás és iskolarendszer… vagy még csak nem is iskola?!
  • esélyegyenlőség, önrendelkezés, kölcsönös támogatás és közösségépítés;
  • önismeret és belső fejlődés, a tudatosságunk fejlesztése, tudati szintünk emelése… EGÉSZség.

Mindezek a területek nem ismeretlenek azok számára, akik hasonlóan „ébredeznek”. Ezekkel mi is szembetalálkoztunk, és több-kevesebb sikerrel magunkra szedtünk némi tudást és még több tapasztalatot. Mindezt igyekszünk megosztani előadásokon, fórumokon, könyveinkben, honlapjainkon, a közösségi portálokon és úgy általában mindenhol, ahol megfordulunk… tovább hintve ezzel a változás, a tudatosodás morzsáit.

Ennek az útnak az eredménye a -> Szupervályog-építés alapjai kézikönyv, a -> Kacskaringók naplóregény, majd az -> Angyalhegy regénysorozat és a készülő -> Földbéli Krónikák sci-fi novelláskötet is, illetve ami mindezeket a puzzledarabkákat összefogja, közös keretbe helyezi: a -> Csigastratégia blog.

-> Könyveim ->