2022. február 17.

Önellátás, kiköltözős közösségek – közös lónak túros a háta?!

 

„Akár azt hiszed, hogy meg tudod csinálni, akár azt, hogy nem,
mindenképpen igazad lesz”
(Henry Ford)

Sokak számára rengeteg félelmet, korábbi rossz tapasztalatot, negatív előfeltételezést (előítéletet) hoz a felszínre a kiköltözés/összeköltözés gondolata, és rettennek megtenni. Nem alaptalanok a félelmek. De a kérdés mindig az, hogy mit kezdünk a félelemmel. Számomra ez a kiköltözős projekt sem ijesztőbb, mint sok minden más. Csinálni kell, mert ez a jövő, nincs mese. Aki mer, az nyer. (Persze már túl vagyok sok bevállalós, „lelépek a láthatatlan hídra” Indiana Jones-os lépésen. Sőt egy sor rossz tapasztalaton én is.)

 Indiana Jones: „Leap of faith” jelenet: https://www.youtube.com/watch?v=q-JIfjNnnMA

Úgy vagyok a kiköltözéssel, mint a házassággal vagy szimplán azzal, ha veszek egy társasházi lakást. Mindkettő esetében beleszeretünk, meglépjük. Nyílván van egy elképzelésünk, de nem irkálunk előre hosszú listákat arról, hogy mik a szempontjaink, tökéletes lesz-e a választottunk, vagy hogy milyen konfliktusok lesznek majd a lakókkal. Pedig lesznek. A házasságok egy része válással végződik, mégis mindig mindent elkövetünk, hogy megtartsuk a kapcsolatot. És ahhoz képest, hogy többnyire tényleg nem előzi meg semmiféle előzetes mérlegelés és kalkuláció, egészen sok esetben tartósnak és gyümölcsözőnek is bizonyul a párválasztás. Az pedig végképp ritka, hogy valaki csak azért költözzön el egy házból, mert hülyék a szomszédok. Pedig szinte mindig van 1-2 kezelhetetlen, „hülye” szomszéd.

Tudom, hogy nincsen annyira egymásra utalva egy szimpla lakóközösség, mint egy ilyen kiköltözős csapat, de miért is lenne ez utóbbi ilyen ijesztően nehéz? Kialakítják a maguk együttműködési szabályait (itt is vannak közös tulajdonok, eszközök, feladatok, kiadások stb.!), és ezek alapján működnek a társasházak és minden egyéb közösség (munkahely, sportklub vagy bármi) is. Mert akarják, és mert kénytelenek. Egyedül nem megy (és nem is érdemes).
És itt van szerintem a lényeg: a döntés (elhatározás), az elköteleződés és a kitartás a döntés mellett. Ezért is hoztam a házasság / társasházi lakás példáját: meglépjük, mert vele / ott akarunk élni.

SIKER: A jéghegy illúzió
Amit látnak az emberek: SIKER!
Amit nem látnak: Elköteleződés, kemény munka, jó szokások kialakítása, csalódás/elkeseredés. áldozathozatal, hibák/bukás, kitartás (újrakezdés a leckék megtanulása után)...

Ráadásul nemcsak hátrányokkal indul egy kiköltözős közösség, hanem előnyökkel is. Például eleve egy közös szemlélet, hasonló világlátás mentén alakulunk. Ez már óriási előny egy társasházhoz képest. Közösen választhatjuk meg az életterünket, alakíthatjuk ki az együttélésünk fizikai környezetét, alapszabályait, és ha ezt ügyesen, megfontoltan csináljuk, akkor már eleve megelőzhetünk egy rakás problémát és konfliktust. Mindamellett én nem vagyok híve az agyonszabályozásnak. Hiszen látjuk, hogy nem működik. A szabályoknak belülről kell fakadniuk. És ez is egy előny a kiköltözős közösségek esetében, hogy lehetőségünk van arra, hogy rendszeresen és célzottan foglalkozzunk egymás „mentálhigiénéjével”, hogy együtt fejlődjünk, tudatosodjunk. Csinál ilyet egy társasházi lakóközösség? Még a partnerkapcsolatok, családok zöme sem. Pedig mennyivel jobban menne akkor az együttélés.

Hát ennyit szerettem volna elmondani arról, hogy (szerintem) érdemes-e túlzott félelmekkel nekiindulni ennek az útnak. Aki ugyanis nem tudja ezeket elengedni, aki nem azon töri a fejét, hogy hogyan lehet ezeket megelőzni és/vagy orvosolni, az tényleg jobb, ha el sem indul, mert le fogja húzni a közösséget. (Ahogy látjuk a kiköltözős Facebook csoportokban is, még az előtt, hogy egy lépést is tettek volna a vágyott cél felé.)

-----------

Megjegyzés: Bármilyen bölcsnek is tűnnek a közmondások, legalább annyi kárt okoznak, mint hasznot, ha egy kaptafára kezeljük őket. Sőt, én úgy látom, hogy a legtöbb esetben a fejlődés kerékkötői!
Ezért is hoztuk létre anno a Járt utat a járatlanért... halaszd holnapra” Facebook csoportot. Okulás gyanánt :-).