2020. június 13.

A tehetetlenségről – Válságkezelés No.3


„A világot nem régi szemléletű emberek fogják megmenteni új programokkal.
Ha a világ megmenekül, új szemléletű emberek fogják megmenteni – programok nélkül.”

(Daniel Quinn: B története)


A járványhelyzet elején indítottam egy Facebook csoportot a közvetlen ismerőseimnek: „Help, I need somebody” címmel. Gondoltam, ők is hasonló cipőben járhatnak, hogy mit kezdjenek ezzel az egésszel, talán tudnánk egymásnak segíteni. Összegyűltünk jó páran a csoportban, de sajnos az aktivitás igen lanyhának bizonyult. Tudom, hogy elárasztanak minket az információk, az ilyen-olyan kezdeményezések a Facebookon is. Kinek is kell még egy újabb? De még inkább azt gondolom, hogy egyszerűen csak visszahúznak a hétköznapi gondok, és örülünk, ha a szűkre szabott időnkben az alapvető dolgainkat meg tudjuk oldani. Hiszen jómagam is így jártam, mert végül kevesebb időm lett a csoportra, mint szerettem volna. Az is igaz, hogy egy idő után elkedvetlenített, hogy magammal (jó esetben még két barátommal) diskurálok. De sebaj! Nem is szemrehányásként írom ezeket. Hiszen a szándék a fontos! Sosem tudhatjuk, mikor lesz valami értelme annak, amit csinálunk. Lehet, hogy valakinek mégiscsak segít, valamit mégiscsak elindít, még ha látszólag semmi nem is történik a kezdeményezéssel. Ez már önmagában jó érzés. És ha nincs is időnk minden jó ügyhöz kapcsolódni, engem felvillanyoz, hogy egyre több segítőkész, másokkal törődő embert látok magam körül. Ki-ki munkálkodik a maga területén. Ébredezünk :-)!

Miért is jutott eszembe ez az eset? A tehetetlenségen morfondíroztam ma reggel ébredéskor. (Talán egy álom hatására? Erre már nem emlékszem. Félálomban sokszor támadnak olyan gondolataim, amiket szívesen osztok meg, hátha másokban is elindít valamit.) Hogy a tehetetlenség gátol a változásban. Például abban, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk olyan lehetőségeknek (mint például egy önsegítő csoport), amelyek ugyan itt és most elvesznek időt a napi gondok megoldásától, de hosszú távon pont azt segítenék, hogy hatékonyabban oldjuk meg ezeket a napi gondjainkat. 

Tehetetlenség. Ez a szó is jó példája beszédes magyar nyelvünknek. Nem győzök rácsodálkozni, milyen sokrétű jelentéstartalom, milyen mély összefüggések rejlenek a kifejezéseinkben, ha megvizsgáljuk őket. Például a tehetetlenség fizikai jelentése. Amikor egy nagy test nekilódul, és nem tud egykönnyen megállni…  És a mögöttes tartalom, azaz a belső, lelki tehetetlenségünk… És a két jelentés kapcsolata. Sőt, a kognitív pszichológia egyik fontos jelensége -> a tanult tehetetlenség. Amikor egy stresszhelyzetet megoldásában újra és újra sikertelenek vagyunk, és végül „megtanuljuk”, hogy hiába is küzdünk, úgy sincsen értelme. Feladjuk. Ez az apátia, a depresszió egyik oka. És globális szinten is ez a tehetetlenség okozza, hogy hiába látjuk a fenyegető problémákat, nem teszünk olyan hathatós lépéseket, amilyeneket a helyzet súlyossága igényelne. A vonat, amin ülünk, robog előre a pályáján, és nagyon nehéz leállítani, vagy váltani, irányt változtatni. Ráadásul az életvonatunkat az idő nagy részében robotpilóta üzemmódban működtetjük, automatizmusok, azaz -> automatikus gondolatok, a háttérből, láthatatlanul irányító „hitek” (meggyőződések) „segítségével”. Azért az idézőjel, mert ezek sok esetben kifejezetten káros beidegződések, és még csak észre sem vesszük őket.

Az egész blog mottója kívánkozik ide: „A világot nem régi szemléletű emberek fogják megmenteni új programokkal. Ha a világ megmenekül, új szemléletű emberek fogják megmenteni – programok nélkül.” Quinn valahogy így magyarázta ezt a dolgot a regényében: A világ jelenlegi működése egy hatalmas folyóhoz hasonlítható. Iszonyatos erőkkel halad egy irányba. (Tehetetlenség!). És ez az irány jelenleg igencsak veszélyes. Vízesés van a végén. A programok (kezdeményezések), amelyekkel ezt az irányt meg szeretnénk változtatni, botok, amelyeket a folyó medrébe szúrunk. Meg tudják ezek változtatni a folyó irányát?! Le tudják lassítani, ne adj isten megállítani?! Bármilyen sokat is szúrunk le újra és újra, mert játszi könnyedséggel elsodorta őket az ár? Hm? Na ugye. A folyót mozgató erőket kell befolyásolnunk. És ez a világunk esetében a mi „civilizált” kultúránk. „Elvevő” világszemléletünk, ahogy Quinn gorillája, Izmael elnevezte. Ha ezen munkálkodunk, megváltozik a folyó iránya, és nem lesz szükségünk program-botokra. Folyik majd magától az új medrében. Hogy még szemléletesebbé tegyem a hasonlatot, ugyancsak Izmael magyarázatát segítségül hívva: A jelenlegi világrend is programok nélkül működik, nemdebár? Kell bármiféle kampány ahhoz, hogy repülője üljünk és elmenjünk nyaralni Mallorcára, vagy építsünk magunknak egy szép nagy házat, vegyünk autót, lehetőleg egyet-egyet a család minden tagjának? Ezek az élet nyilvánvalóan természetes részei. Ezekről a szükségletekről senkinek nem kell meggyőznie minket. Mélyen bele vannak szőve civilizált kultúránk szövetébe. Viszont se szeri, se száma a jó szándékú kampányoknak, amelyek felhívják a figyelmet a repülés, az építőipar és az autók által okozott környezetszennyezés hatásaira, sőt a közelgő ökológiai katasztrófára. Nem mondom, hogy semmi hatásuk sincsen, de nem virágzik még mindig töretlenül a légiközlekedés, az építőipar vagy az autógyártás?! Amit az aktuális világszemlélet diktál, az megy magától, mint a karikacsapás.

Ugye, mennyire a fején találta a szöget Daniel Quinn? Mindjárt más világításba kerül az is, ha a kezdeményezéseink szerényebb eredményekkel járnak, mint szeretnénk. Tévedés ne essék, senkit nem akarok lebeszélni, hogy felkaroljon bármilyen jó ügyet! Sőt, mindennél nagyobb szükség van erre. A sok-sok ébredező és cselekvő emberre! De hatékonyabbak vagyunk, ha párhuzamosan figyelmet fordítunk a tudatosodásra és az ehhez szükséges készségek fejlesztésére is. Sőt, a szemléletváltásra az elsődleges! És mert ezek a készségek nagyon is fejleszthetők, és sokkal egyszerűbb, bárki által elsajátítható eszközökkel, mint bármilyen komoly kampány vagy program.

Nos, többek között ezért indítottam útjára az én kis csigámat. Mert a saját leszúrt botjaimmal kapcsolatban megtapasztaltam ezt a tehetetlenséget én is. Hiába voltak egyébként jó ügyek. Aztán sorra jöttek a válságok is (lobog a víz a fazékban, fő a béka, ahogy Izmael mondaná), és komolyan elbizonytalanodtam: Mihez kezdjek? Mit csináljak, aminek valóban van értelme, ami hatékonyabb? Közben azért még leszúrtam egy-egy bátortalan botot, de egyre hamarabb észrevettem, hogy nem megy a dolog, és egyre hamarabb kifáradtam (tanult tehetetlenség!). (Még működik a robotpilótám, mert bizony nem könnyű visszavenni tőle az irányítást, még akkor sem, ha elhatározzuk, hogy leállítjuk.) De igyekszem most már, hogy a figyelmemet és minden erőmet arra a célra összpontosítsam, amiben igazán hiszek, és amivel a -> Csigastratégia?! bejegyzést is kezdtem: a szemléletváltásra, tudatosodásra. Igen, ez a kezdeményezés is csak egy újabb bot (egyelőre). De egy olyan bot, ami a folyót mozgató erőket veszi célba. Ha ilyenből sokat szúrunk le, elérjük a kritikus tömeget, és változni fog a folyás iránya.

Addig is érdemes dolgozni a belső tehetetlenségünkön is: Először is vegyük észre, ha rossz felé haladunk. Vegyük észre, ha nem mi irányítunk, azaz nem tudatos szándékok működtetnek. Vizsgáljuk meg, és korrigáljuk a káros, háttérben munkálkodó meggyőződéseinket.

Ehhez megint csak mi kell? Hogy lassítsunk! És ha kell, húzzuk be a kéziféket, és álljunk meg. Persze lehet, hogy nem is kell egészen leállnunk, hanem elég, ha másik vágányra váltunk. De ehhez megint csak kell némi lassítás. És megint csak a lassítás! Kezdettől fogva tetszett a csiga szimbólum, de hogy ennyiszer fogok erre kilyukadni, azt magam sem gondoltam volna :-).

Folytatása következik: A későbbiekben lesz még szó a tanult tehetetlenségről, az automatikus gondolatok kezeléséről, mert alapvető önismereti és stresszkezelő módszer.

---

Hamarosan jön:
-> Tenni vagy nem tenni?!
-> A kicsi szép, azaz vigyázz mit kívánsz, mert megkapod!
-> Miért pont csiga, és mi az a csigastratégia?